Jdi na obsah Jdi na menu
 


pláč a temperament

24. 12. 2008

Pláč a temperament dítěte

Důkladná studie miminek s chronickým pláčem a opakovaný kontakt s jejich matkami naznačuje, že existují dva typy temperamentu, s nimiž se lze v tomto případě setkat.

 

Reklama

V rámci těchto dvou skupin vykazují miminka přibližně shodné osobnostní rysy s mnoha společnými charakteristikami, odlišnými od jiných miminek. První skupinu tvoří hypersenzitivní miminka, která výrazně reagují na sebemenší podnět a vyžadují jemné zacházení a pohodu. Většinou jsou to předčasně narozené děti nebo děti narozené v termínu, ale s nízkou porodní váhou. I když také hodně pláčou, od druhé skupiny se liší. Řešení jejich pláče jsou specifická a budou tématem jiného článku.

Druhou skupinu tvoří děti s kolikami. Podobně jako děti z první skupiny, i ony výrazně reagují na jakýkoliv podnět, ale na rozdíl od nich to vypadá, že nikdy neděláme dost proto, aby byly spokojené. U těchto dětí nebere houpání, tancování, povídání, chození ze schodů a do schodů konce.

 

Zde jsou charakteristiky těchto miminek:

 

     

  • Velmi snadno se dostanou do napjatého a hypertonického stavu. Jejich tělo je zřídkakdy uvolněné. Pohyby jsou prudké a živé. Jsou velmi aktivní a vypadají, jako by byla stále v pohybu. Pomalu se uklidňují.

     

     

  • Jsou velmi citlivá na podněty z okolí. Mnohem víc reagují při vzájemné komunikaci, na cizí lidi, na hluk, na světlo. Zazvonění telefonu je probudí ze spánku, ale také vrzaní dveří nebo kroky, i když jde dotyčná osoba po špičkách. Navenek působí, jako by byla neustále bdělá. Vadí jim světlo při odpočinku, zvláště v místech, kde spí.

     

     

  • Tyto děti jsou velmi živé, a když právě nepláčou, jsou velmi příjemnými společníky, protože se zdá, že rozumějí mnoha věcem a rychle se učí.

     

     

  • Některá potřebují méně spánku než většina dětí. Jiná spí naopak velmi dobře, protože je pláč vyčerpává.

     

     

  • Jsou netrpělivá. Špatně snášejí čekání, než se ohřeje mléko nebo než rodič přestane telefonovat. Když něco chtějí, chtějí to hned.

     

     

  • To také napovídá něco o jejich náročnosti a svéhlavosti. Jestliže není jejich potřeba uspokojena v krátkém časovém rozmezí, dožadují se rodičovské odpovědi čím dál hlasitěji .Mají stále nějaká přání nebo potřeby, které nemohou sama uspokojit. Nevzdávají se, což svědčí o síle jejich charakteru.

     

     

  • Později, když jsou starší a koliky zmizí, projevují se obvykle jako čilé, živé, inteligentní a zvídavé děti. Rychle se vyvíjejí fyzicky i rozumově. Zkrátka jsou to úchvatná a skvělá miminka.

     

     

     

     

    Podle knihy Dítě pláče, co dělat, kterou vydal Portál a koupíte ji zde.